Kimi zaman iş çıkışı, kimi zaman okul turnuvası, kimi zamansa hafta sonu etkinliğidir halı saha. Peki işin taktik boyutu? Gelin beraber inceleyelim…

Çevrenizde bulunan halı saha tiplerine baktığınızda birçok model görebilirsiniz; üstü açık, üstü kapalı, tam sahanın 4’e ayrılması sonuca oluşan küçük halı sahacıklar, enine dar ya da boyuna dar sahalar, küçük kaleler ya da zemini sert olanlar… Bunların hepsi için ayrı ayrı taktikler gereklidir ancak biz standart halı saha boyutu ve 7’şer kişilikten oluşan kadroları baz alalım.

2-3-1

Profesyonel futbolda 4-2-3-1 neyse, halı sahada da 2-3-1 odur! 2 stoper, 1 box to box, 2 kanat ve 1 forvetten oluşan sistemde kilit oyuncular kanatlardır. Kağıt üstünde orta saha olarak yazıldıkları için mental olarak kendini hücuma hazırlayan kanat oyuncuları, defansa yardıma gelmediği takdirde bir çuval incir berbat edebilirler. Hem defansı 4’leme, hem orta sahayı 3’leme hem de forveti 3’leme görevi onlardadır.
Genelde pas yapıp kanatlardan ters ayakla içeri girip uzak köşeye vuranların taktiği olan bu şablonda, oyun mesafesi oldukça uzundur. Bu yüzden box to box oynayan oyuncunun maç sonuna kadar yüksek eforda mücadele edip alan daraltmalarını başarıyla gerçekleştirmesi gerekir.

3-2-1

Sağlamcı bir taktiktir. Her ne kadar tek stoper olarak görülse de, bek olarak görünen kanatlardan en az 1’i stoper özelliklidir. Orta sahalardan 1’inin de defansif özellikli olduğunu düşünürsek gol yemek için ekstra çaba sarf edilmelidir.
Hızlı kontrayı iyi oynayan oyunculardan kurulu bir kadroyla bu taktiği denerseniz Atletico Madrid edasıyla az yiyip az atarak galip gelebilirsiniz.

2-1-2-1

İkili stoperin önünde oynayan oyuncunun topa sert olması birinci kuraldır. Sert olan oyuncunun önünde oynayan ikili ise bilekleriyle sihir yapabilme, şut çekme ve ara pası atma özelliklerine sahip olmalıdır.
Kanatsız oynanan bu sistemde, defans önündeki oyuncu ve forvet arkasındaki iki isim kanatlara kayma yaparak defansif müdahale yapmalıdır. Hücumda kanatları az kullandıkları için forvet oyuncusunun çapraz koşular yaparak orta saha oyuncularına alan açması gerekir.

3-1-2

Bir maestronun yönetmek zorunda olduğu, oyun geçişinin hızlı olması gerektiği bir taktiktir. İleri uçta oynayan oyunculardan birinin önde mutlak pres yapıp forvetteki partnerine enerji tasarrufu sağlaması gereklidir. İki “çakılı” forvetle fark yemenin kaçınılmaz olduğu sistemde beklerden birinin hücuma katılması da oldukça önemlidir.
Ofsayt olmadığı için dikkatli oynanması gereken bir şablondur. Orta sahada tek kalan oyuncunun iki bölge arasındaki mesafeyi iyi ayarlayıp bek ve forvetleri yönlendirmesi de mühimdir.

1-2-3

Süpürücü olarak tabir edilen, pas özelliği yüksek olan ve fizik olarak güçlü bir oyuncunun libero olarak oynadığı sistemde savunma anlayışı yoktur. İki defansif orta saha ve 3 hücum oyuncusunun olduğu sistemde, orta saha kalabalık tutulup savunma arkası koşularla gol aranır.
1.bölge emniyetinin arka planda tutulduğu 1-2-3 sisteminde, orta sahada kalabalık olup alan savunması yapılır. Hücumda ise zengin bir seçenek sunan düzende, bol şut ve sıfıra inip arkaya top çıkarmak önceliklidir.

Yorumlar